Меню сайту
Translate
Категорії розділу
Андрушівка сьогодні [211]
Андрушівка сьогодні
Андрушівка Інтернет [8]
Все про Інтернет в Андрушівці
Історія Андрушівщини [8]
Історія Андрушівщини
Відео Андрушівка [9]
Цікаві відеоматеріали про Андрушівку
Реклама в Андрушівці [14]
Рекламні оголошення в Андрушівці
Пошук
Друзі сайту
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу


Середа, 30.09.2020, 10:27ГоловнаРеєстраціяВхід
Андрушівка Фото Відео
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » Статті » Андрушівка » Андрушівка сьогодні

Вам каву в ліжко або ...? Цікаві факти про каву
Вам каву в ліжко або ...? Цікаві факти про каву

Хоча прислів'я і говорить "Чай і кава не до вподоби, була б горілка вранці", але божественний напій з кавових зерен міцно увійшов у наше життя. Як не ганяли його в Русі наші Квасников і ні сичали в бороди. Ви тільки послухайте, як Шугали благородний напій: "Хто чай п'є, той отча, а хто каву - на Христа кови накладає! Картопля проклята, чай - двоє проклятий, а кава і тютюн - троє прокляті!".

Так як, на фіг, чи все-таки в ліжко подати? Зрозуміло. Тоді вважайте мене на сьогодні вашої цієї бариста. Отже.

Давним давно, в 800 роки після Р.Х., один ефіопський вівчар Калдим пригнав своїх отару овець в долину, і спокійно ліг спочивати в холодочку, поки вівці пощипував листочки полюбилися їм кущів. Але поспати ледар не вдалося. Наївшись листочків, сумирні овечки раптом як сбесілісь: скажено застрибали, замекали, забігали - загалом, мали повний кайф. Тоді Калдим і сам пожував дивовижні листя і зерна. І звеселився сам на славу Аллаха. Так людство дізналося про каву - напої з кавових зерен дикорослих дерев, що європейці спочатку називали Арабським вином. Так говорить легенда.

Дикі дерева сорту Арабіка і до цього дня ростуть в Ефіопії, і є прабатьками всіх сортів кави, відомих у світі. Вони - вічнозелені, і досягають шестиметрової висоти. Квіти дерева в період цвітіння мають тонкий аромат жасмину, причому вони самозапилюється. Зазвичай культурне кавове дерево починає плодоносити на п'ятому році життя і може радувати нас своїми врожаями до 15-20 років. Окультуреного дереву не дають виростати вище 2-2.5 метрів. А окультурювати дерева араби почали ще в 14 столітті.

Щоб одержати один фунт смаженої кави, потрібно кавових 2000 плодів (ягід), а оскільки кожен плід складається з 2 зерен, то для виробництва всього одного фунта готового продукту йде 4000 зерен, що збираються суто вручну. Воістину чорне золото. Не дарма кави є в світі друга після нафти продуктом з попиту споживача.


А споживачем кави номер один у світі є Скандинавія. На другому місці стоїть США, за ними йде Японія, єдина країна, яка щорічно відзначає національне День кави і якій належить честь винаходу Крижаного кави. Одну третину всіх світових запасів кави виробляє Бразилія, дай Боже їй здоров'я і врожаїв. 5 мільйонів бразильців мають роботу в кавовій індустрії в сировинній базі якої налічується 3 більйона кавових дерев! Від тропіка Рака до тропіка Козерога 53 країни вирощують каву.


Продукт на вході
Зате Суматра пишається самим дорогим і екзотичним сортом кави у світі Копи Лувак . Це - єдиний кави, який не збирають, а підбирають. Маленькі тварини, пальмові ціветти, найбільші у світі кавомани. Вони збирають кращі з ягід, з'їдають їх і, природно, ними ж і випорожнюватись. За ними ідуть пильні золотарі і підбирають чорне золото. Випити чашечку такої кави по кишені не багатьом.


Продукт на виході
За ним слідує сорт кави Синя Гора з Ямайки. А взагалі, якщо говорити про якість продукту, то всього 20% світового врожаю кави являють собою продукт вищої якості. А якість визначається за трьома критеріями: твердість і ароматного зерна (самі твердозерністие ростуть на висоті 5000 футів), розмір зерна і дотримання технології. Чим сильніше засмажити зерна, тим менше в них чистого кофеїну.

За останніх коротких три століття 90% світового людства присіли на каву. І як тільки його не варять! Турки і греки варять свій напій стародавнім арабським способом - в джезвочку і на пісочок. Цей спосіб називається турецьким. І по праву: за старих часів туркеня могла отримати у мулли розлучення, якщо чоловік виявлявся не в змозі забезпечити домашній кавовий глечик доверху повним благословенними зернами.

У США кави вирощується всього в одному штаті - на Гаваях. Там же проводиться щорічний Кона Фестиваль - кавовий турнір по швидкісній збірці кави. А взагалі США підсіли на каву завдяки сумної історії - знаменитого Бостонського чаювання 1733 року, коли непомірно підняли податки на імпорт чаю. Сьогодні середній американець випиває 3.4 чашки кави на день, що в цілому по країні становить 450 000 000 чашок щодня! Ні один робочий день в США не починається без чашки кави. Встановлені профспілками кавові перерви свято використовуються за призначенням. У всіх офісних приміщеннях країни віє стійкий запах Старбакса. В основному, п'ють американці кави з молоком або з вершками (лате). Суміш молока з кавою (cafe au lait) народилася ще в 1680 у Франції як лікувальний питво. Гарвардські вчені провели дослідження на 20 000 пацієнтів-астматиків. Серед кавоманів астматичні симптоми виявилися в три рази меншими. Так що, дорогі астматики, пийте кави на здоров'я.

Хто як пив каву - теж окрема історія. П'ють контрастний кави, запиваючи гарячий напій крижаною водою. П'ють каву з сіллю і навіть з перцем. Фрідріх Великий розмішував кави з шампанським і гірчицею. Вольтер випивав до 50 чашок кави на день. Його прикладу слідував і Бальзак. (А до 1800 року кави пили взагалі з лимонним соком). Якщо ми врахуємо, що в кожній чашці кави міститься 100-150 мг кофеїну, то високі дози можуть бути смертельними.

І наприкінці маленька кавова мозаїка : перша краплинна машина була винайдена фарнцузамі в 1800 році. Європейці першими стали додавати шоколад у каві в 1600-і роки. Перша машина Еспрессо була винайдена в Італії в 1906 році. Перша кав'ярня відкрилася в Парижі в 1689 році. Першими смажити кавові зерна почали в Туреччині в 13 столітті. Перші ручні кавомолки з'явилися в Лондоні в 1600 роках, а на кухнях США до 1850 року. Першої комерційною діяльністю відомої страхової компанії Ллойд був кавовий магазин. Перший кавовий фільтр був винайдений німецької домогосподаркою Меліттой Бенц в 1908 році.

До речі, ради господаркам будинків: кавові зерна при правильному зберіганні з віком покращують свою якість. Смажені кавові зерна в умовах домашнього зберігання починають втрачати свій аромат з другого тижня зберігання. Мелені - після години зберігання. Зварений кави або еспресо - буквально через хвилину. Ось чому справжні кавомани вважають за краще самі молоти зерна, тут же варити з них ароматний напій і відразу ж насолоджуватися його прекрасним смаком та ароматом. А повинен бути кави, як свідчить турецька прислів'я, "чорним як ніч, міцним як смерть і гарячим як любов". Приємного вам кавопиття!

Категорія: Андрушівка сьогодні | Додав: max (19.02.2011)
Переглядів: 539 | Рейтинг: 0.0/0

Конструктор сайтів - uCozCopyright Андрушівка Фото Відео © 2020