Всеїдних свиней, які в Україні з’явилися не так давно, у нас називають по-різному: корейські, китайські, в’єтнамські, азіати, а по науковому - вислобрюхі. Це не декоративні, а продуктивні тварини. На них найперше зорієнтувалися практичні господарі, які швидко переконалися в економічній вигоді від утримання травоїдного поголів’я. Серед таких - Віктор Мусійович Зварич, який живе у Лісівці. Вже 6 років у своєму підсобному господарстві він розводить дві породи таких свиней - в’єтнамську і корейську. Перші - менші у вазі. Але і ті, і другі - поліпшеної селекції. Господар постійно оновлює маточне поголів’я, закупляючи молодняк для відтворення його в різних областях України. Від цього самки народжують повноцінних поросят. Опороси щедрі, завдяки чому хазяїн має вже зараз до 30 голів свиней різновікових, різномастих. Вожак стада - кнур Тарзан сягає вагою до 200 кілограмів. Гостинний господар охоче показав свою ферму і розповів, що особливих клопотів із всеїдним поголів’ям не має. - Свині ці невибагливі, добре переносять зиму, мають стійкий імунітет проти хвороб. Практично їх може тримати кожен бажаючий, - розповідає Віктор Мусійович, - бо споживають вони все - від дрібних галузок і очерету до жолудів, каштанів, коренеплодів, сіна, гарбузів, кабачків. Бур’ян їдять весь підряд, подрібнювати не треба. І дуже люблять пастися. У раціоні годівлі всього 20 відсотків припадає на концкорми. Це можуть бути зерновідходи, навіть не перемелені. Ще одна перевага над звичайними свиньми - вони мирні, не риють і не ламають кліток. Зимувати такі свині можуть надворі, зарившись у солому. Вони дуже акуратні: якщо сплять у хліві, то не слідять там, а за потребою виходять на вулицю. Вони дуже плодючі. Первістки приносять до 10 поросят, старші - до 20. Якщо малі народжуються, скажімо, взимку, то, проживши на сіні, коренеплодах і зерновідходах березень-квітень, у травні перейдуть на пасовисько чи бур’ян, а до жовтня вага кожної тварини сягатиме 80 кілограмів і більше. - Свиноматок дуже загодовувати не треба, - радить Віктор Мусійович, - а от тих, що на відгодівлі, обмежувати в їжі не слід, вони й самі зайвого не з’їдять. Вихід сала з однієї свині в середньому - 20 кілограмів, м’яса - 30. Продукція ця набагато смачніша , ніж від звичайних свиней. Хто тримає всеїдних - підтвердить мої слова. І ще я хочу сказати, що від свого господарства маю подвійну вигоду - забезпечую продуктами сім’ю і вторговую гроші за молодняк. Раджу тим, хто не лінується працювати, спробувати зайнятися вирощуванням таких свиней. На перший випадок хоча б для своїх потреб. Повірте, що це вигідно. Лідія Наконечна.