Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей висновки робить на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
1. Вживання отруйних грибів;
2. Неправильне приготування умовно їстівних грибів;
3. Вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
4. Вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Аби уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики:
- Збирати лише відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів);
- Заготовлювати про запас лише молоді гриби;
- Солити, сушити, маринувати кожен вид грибів окремо;
- Перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту;
- Воду після відварювання обов'язково зливати.
Не рекомендується:
Збирати або купувати на ринку перерісші, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби;
Пробувати підозрілі гриби на смак;
Збирати гриби у здовж доріг;
Відкладати обробку грибів, оскільки цей продукт швидкопсувний;
Купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру і різні салати з грибами.
Андрушівський РС Управління ДСНС України у Житомирській області
|